Kollektivverkstad

Jag har ingen egen verkstad för tillfället. Men det är alls ingen katastrof, eftersom jag har tillgång till en KKV-verkstad i Växjö, en liten premiumpärla faktiskt. Den tillhör Italienska palatset och fungerar också som ett komplement till konstnärernas ateljéer.

Italienska Palatset

Själva ateljéföreningen har runt tjugofem ateljéer för bildkonstnärer, fotografer, keramiker, glasformgivare, skribenter, musiker, designers etc. Jag känner de flesta av medlemmarna. I byggnaden finns också ett galleri, ett sällsynt vackert rum.

KKV omfattar verkstäder för trä, snickeri, glas, keramik och grafik. Jag håller såklart till i snickeriet.

KKV snickeri 

Själva byggnaden är onekligen lika kraftfull som gåtfull, belägen i en park på Sigfridsområdet, den klassiska psykiatriska kliniken i Växjö. Och en hel del karaktär är bevarad även i interiörerna. Se själv - riktigt fina fönster bakom justersåg i motljus...

Justersåg i motljus

Och just den där justersågen är helt klart hjärtat i snickeriet, en Hammermaskin med en hel del möjligheter. 

Maskinparken är sammantaget av modell classic - gedigen bandsåg, pelarborr och bordsfräs. I stort sett orubbliga grejer det här. (Särskilt nöjd är jag med pelarborren, golvad och stadig, surrande remdrift.) 

bandsåg, bordsfräs, pelarborr

Snickeriet består av två rum, ett större med sågar, borr, slipmaskiner och svarvar. Rikthyvel och fräs i det lilla rummet. Där har också en man som heter Nasser en egen liten hörna; han handtillverkar faktiskt ouder, päronformade korthalslutor med rötter i Mesopotamien.  

Hyvel


Sidan uppdaterades senast 2015-09-28 av Fredrik Sandblad.