kung inge

Vi lever i en tid av förändring. Gamla värden står sig inte längre. Nya världar öppnar sig. Träspråk har flyttat.

Jag hade packat släpkärrorna. Hela den gamla verkstan nedpackad. När jag satte mig i bilen, vred jag om nyckeln och slog på CD-spelaren. Och döm om min förvåning. Jag hade räknat med att Svenska Akademien eller Timbuktu skulle gunga fram ur högtalarna. Men ikke. I CD-spelaren satt en bland-CD som jag inte alls kände igen. Vems var skivan? Hur hade den kommit dit?

Och jag gillade inte musiken, för mycket topplista, för mycket yta, för mycket djup på ytan. Jag tryckte ut CD:n och kikade på skivan. Vred, vände. Försökte tyda handstilen. Men tuschet hade slitits ned, jag kunde inte tolka tecknen, och handstilen kändes helt obekant. Ruggigt. Nån för mig okänd människa hade alltså varit inne i min svartlackade skåpbil och tryckt in en medioker blandskiva i CD-spelaren.

Alltsammans påminde mig om huvudpersonen Claes upplevelse i Klas Östergrens senaste roman "Den sista cigaretten". Han hittar ett okänt blandband (romanen utspelas på 80-talet) i en bergsprängare (ja, romanen utspelas på 80-talet), och bandet kommer att förändra hans liv.

 

 

 

Klas Östergren

 

Istället för att grubbla mer över den okända bland-CD:n, satte jag i en annan skiva och körde mitt lass mot Ingelstad, 17 kilometer söder om Växjö. Ortens kulturella flaggskepp är en monumental gravhög, Inglingehög, som ligger på ett rejält järnåldersgravfält. Runtom öppna ytor, åkrar, bondgårdar, enstaka träd. I graven lär (enligt traditionen) den gamla urregenten Kung Inge vila. (Men det är ju förstås inte sant; i graven ligger nämligen Inges fru, drottning Inga, en bisexuell alfahona som tog från de rika och gav till de fattiga.)

 

Inglingehög

 

Inte långt från storhögen hittar du Torsjön och Torsås. Ortnamnens förled innehåller möjligen det fornnordiska gudanamnet Tor (eller kanske helt enkelt mansnamnet?). Min gissning är att sjönamnet "Torsjö" är sekundärt. Det är bildat av "Tors-ås-sjö", men den mellersta biten har slipats bort i talet. "Torsås" betyder nog antingen "Tors ås" eller "Tors os(=flodmynning)". Jag lutar åt det första alternativet.

Torsås åsyftar den ås som reser sig öster om Östra Torsås kyrka i Ingelstad. Varför fick åsen detta namn? Jag bjuder på tre alternativ: (1) Åsen var vigd åt guden Tor, (2) På åsen fanns det en gång en kultplats för guden Tor, (3) Åskan brukade slå ner i åsen (åskor gillar ju höjder), och åskan förknippades ju med åskguden Tor. Alla tre tolkningarna kan i själva verket kombineras.

I detta kulturhistoriska kraftcentrum — bland gamla urdrottninggravar och hedniska språkspår i landskapet — hittade alltså Träspråk sin nya verkstad. Den ligger på industriområdet i norra Ingelstad i Carriers gamla anläggning. Där hyr jag två rum, det ena använder jag för sågning, sammansättning och fräsning, det andra använder jag för hyvling, borrning, slipning och ytbehandling.

 

Frågor? Kontakta mig!


 

Denna sida uppdaterades senast 2010-01-17 av Fredrik Sandblad